Meestal vind je online alleen de succesverhalen terug. Allemaal geweldig, maar ook een beetje saai niet? En niet echt realistisch. Beter worden is een proces van vallen en opstaan. En jezelf af en toe tegenkomen geloof ik… So here I am. Terug van een EK waarin ik ‘slechts’ 15e werd.

Door de blessure heb ik de Eurosaf wedstrijd in Duitsland moeten laten schieten en werd dit EK mijn eerste grote wedstrijd sinds lange tijd. Tijdens de coronaperiode hebben we veel en hard  getraind maar natuurlijk niet met zoveel boten om ons heen. Het vraagt echt een andere strategie om in een vloot van 60 boten te zeilen. Met name voor de wind en je met 60 boten tegelijk om de boei komt. Zie maar eens te ontsnappen aan al die boten die letterlijk ‘de wind uit je zeilen nemen!’  Want dat is laser zeilen; dicht op elkaar, ‘close racing,’ zoals we dat noemen.

Na een paar dagen ging het beter, maar nog steeds niet waar ik graag had willen zijn. Dat typeert laser zeilen: het niveau ligt erg dicht op elkaar. Iedereen kan de boot hard laten gaan. Dit evenement heb ik meer dan ooit gemerkt dat de verschillen mentaal gemaakt worden.

Er zijn ontzettend veel beslissingen die je moet nemen gaande zo’n wedstrijd. Zie het als om de 10 seconden moeten besluiten: Sla ik links-rechts af of ga ik rechtdoor? Twijfel kost bootsnelheid, dat is een ding dat zeker is. De uitdaging ligt in ondanks onzekerheid toch met overtuiging uitvoeren. Dat is mij niet in alle races gelukt en hier moet ik duidelijk nog een stap in maken. De omstandigheden van dit evenement maakten dit overigens nog uitdagender, met winddraaiingen die écht alle kanten op gingen. Dat maakte het extra lastig om met die ‘overtuigende attitude’ te zeilen. Anyway, niemand heeft gezegd dat zeilen een makkelijke sport is! 😉

Nee, dit was zeker niet de beste voorbereiding op een evenement waarbij je wil laten zien wat je kunt. Nu een paar dagen na de eerste teleurstelling bekijk ik dit evenement overigens al een stuk positiever. Ik ben blij dat ik gezien de blessure überhaupt mee heb kunnen doen! Alleen op dit soort grote evenementen krijg je namelijk echt te maken met deze mentale uitdagingen en de kans om dit te oefenen. Je verbeterpunten komen heel duidelijk naar voren wat nieuwe energie geeft voor de komende maanden.

Komende tijd zal ik gebruiken om verder te evalueren en te focussen op het verdere herstel van mijn enkel.